Komisija za zaštitu konkurencije proširila postupak ispitivanja povrede konkurencije na Gigatron, Tehnomedia centar, Emmezeta i XLS

10.05.2021.

Komisija za zaštitu konkurencije (Komisija), početkom septembra 2020. godine, pokrenula je postupke ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i izvršila nenajavljene uviđaje u privrednim društvima Roaming Electronics, Tehnomanija i Comtrade Distribution, radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji. Više o ovoj vesti, možete naći na https://ksel.rs/komisija-za-zastitu-konkurencije-pokrenula-postupak-ispitivanja-povrede-konkurencije/ 

Febuara 2021, Komisija je proširila postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti na Gigatron eksport-import, Tehnomedia centar doo, Emmezeta Srbija i XLS doo Beograd. Komisija je uvidom u podatke o cenama pojedinih proizvoda potrošačke elektronike ustanovila da se proizvodi brenda Tesla nude po identičnim ili skoro identičnim cenama, što je Komisija već imala u vidu prilikom pokretanja postupka protiv društva Comtrade Distribution.

Prema navodima Komisije, navedeni kupci u istom periodu u prethodnih pet godina bili su uključeni u određivanje cena u daljoj prodaji, te da navedena društva nisu samostalno formirala maloprodajne cene proizvoda već da su zajedno sa društvom Comtrade Distribution učestvovali u formiranju cena.

Još vesti

Pokrenut postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu veleprodaje keramičkih pločica

Komisija za zaštitu konkurencije je izvršila nenajavljeni uviđaj i pokrenula ex officio postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv privrednog društva Polet-keramika Novi Bečej, radi ispitivanja postojanja restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojim se ograničava konkurencija na tržištu veleprodaje keramičkih pločica u Srbiji.


Saznaj više >
Prikaži sve vesti

Godinu dana od donošenja Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije – OIE i KSEL Advokati

Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije stupio je na snagu pre godinu dana. Koliko smo odmakli u implementaciji Zakona, koja podzakonska akta je Vlada usvojila i šta nedostaje da bi ZOIE profunkcionisao u punom kapacitetu, analizirali smo u saradnji sa Udruženjem OIE Srbija.


Saznaj više >

Predavanje – Projektno finansiranje – celina ugovornog odnosa

Pozivamo Vas da se prijavite na savetovanje pravnika u bankama koje organizuje Udruženje banaka Srbije 15. i 16. marta 2022. godine.


Saznaj više >