Komisija za zaštitu konkurencije proširila postupak ispitivanja povrede konkurencije na Gigatron, Tehnomedia centar, Emmezeta i XLS

10.05.2021.

Komisija za zaštitu konkurencije (Komisija), početkom septembra 2020. godine, pokrenula je postupke ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i izvršila nenajavljene uviđaje u privrednim društvima Roaming Electronics, Tehnomanija i Comtrade Distribution, radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji. Više o ovoj vesti, možete naći na https://ksel.rs/komisija-za-zastitu-konkurencije-pokrenula-postupak-ispitivanja-povrede-konkurencije/ 

Febuara 2021, Komisija je proširila postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti na Gigatron eksport-import, Tehnomedia centar doo, Emmezeta Srbija i XLS doo Beograd. Komisija je uvidom u podatke o cenama pojedinih proizvoda potrošačke elektronike ustanovila da se proizvodi brenda Tesla nude po identičnim ili skoro identičnim cenama, što je Komisija već imala u vidu prilikom pokretanja postupka protiv društva Comtrade Distribution.

Prema navodima Komisije, navedeni kupci u istom periodu u prethodnih pet godina bili su uključeni u određivanje cena u daljoj prodaji, te da navedena društva nisu samostalno formirala maloprodajne cene proizvoda već da su zajedno sa društvom Comtrade Distribution učestvovali u formiranju cena.

Još vesti

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je nekoliko postupaka u vezi sa slučajevima gun-jumping-a i navodne zloupotrebe dominantnog položaja

Početkom novembra 2022, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je nekoliko postupaka po službenoj dužnosti protiv različitih učesnika na tržištu.


Saznaj više >
Prikaži sve vesti

Komisija za zastitu konkurencije pokrenula ex officio postupak protiv dobavljača proizvoda brenda „Apple“

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije ex officio protiv privrednog društva Apcom CE Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság iz Mađarske i APCOM DISTRIBUTION PREDUZEĆA ZA TRGOVINU I USLUGE D.O.O., BEOGRAD iz Beograda radi utvrđivanja postojanja povrede konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.


Saznaj više >

Pokrenut postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu veleprodaje keramičkih pločica

Komisija za zaštitu konkurencije je izvršila nenajavljeni uviđaj i pokrenula ex officio postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv privrednog društva Polet-keramika Novi Bečej, radi ispitivanja postojanja restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojim se ograničava konkurencija na tržištu veleprodaje keramičkih pločica u Srbiji.


Saznaj više >