Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula ispitni postupak i sprovela dawn-raid protiv giganata elektronike

13.09.2020.

Komisija za zaštitu konkurencije (Komisija), početkom septembra 2020. godine, pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i izvršila nenajavljene uviđaje u privrednim društvima Roaming Electronics, Tehnomanija i Comtrade Distribution, radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji.

Naime, polazeći od podataka Eurostat-a za 2019. godinu, Komisija je našla da su cene potrošačke elektronike u Republici Srbiji u 2019. godini bile za 13% više u odnosu na prosečne cene u Evropskoj Uniji. Analizom uslova konkurencije na tržištu veleprodaje i maloprodaje potrošačkom elektronikom u Republici Srbiji i uvidom u javno dostupne podatke o cenama, Komisija je utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

Komisija je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti, jer je osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije, odnosno da postoji usaglašen dogovor, odnosno praksa o određivanju cene i uslova trgovine u daljoj prodaji.

Pre nepunih godinu dana, Komisija je uslovno odobrila koncentraciju učesnika na tržištu i to upravo Roaming Electronics nad WinWin Shop, Emmi House i WinWin Retail, na način da je odredila posebne uslove za odobrenje koncentracije i rokove za njihovo izvršavanje, koji se, između ostalog, odnose na obavezu Roaming Electronics da dezinvestira deo poslovanja konkurentima koji se odnose na maloprodaju potrošačke elektronike u određenim objektima na tržištu Beograda, Pančeva, Zrenjanina i Sremskoj Mitrovici.

Komisiji predstoji da utvrdi i dokaže postojanje restriktivnog sporazuma u konkretnim postupcima, odnosno postojanje usaglašene prakse koja se odnosi na fiksiranje cena i uslova trgovine između učesnika na tržištu.

 

 

 

Još vesti

Još jedan ispitni postupak pred Komisijom za zaštitu konkurencije u oblasti maloprodaje potrošačke elektronike

Samo desetak dana od pokretanja postupka ispitivanja povrede konkurencije protiv kompanija Roming electronics, Tehnomanije i Comtrade, Komisija za zaštitu konkurencije (Komisija) je saopštila da je pokrenula još jedan postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti u oblasti maloprodaje potrošačke elektronike, a protiv privrednog društva SF1 Coffee koje je uvoznik i distributer aparata za kafu brenda Nespresso i Pandora. Naime, Komisija je osnovano pretpostavila uvidom u internet prodaju da su cene aparata za kafu brenda Nespresso na tržištu Republike Srbije identične, ili skoro identične, te da je privredno društvo SF1 Coffee uticalo na cene proizvoda brenda čiji je distributer u daljoj prodaji, što predstavlja restriktivni sporazum u skladu sa članom 10. Zakona o zaštiti konkurencije.


Saznaj više >
Prikaži sve vesti

12 septembra 2020. godine stupila je na snagu nova Uredba o lokacijskim uslovima

U skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, Vlada Republike Srbije donela je novu Uredbu o lokacijskim uslovima koja je stupila na snagu 12 septembra 2020. godine.

Lokacijski uslovi sadrže sve urbanističke, tehničke i druge uslove i podatke potrebne za izradu idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje, u skladu sa Zakonom.


Saznaj više >

Agencija za privredne registre vodiće registar o zdravstvenim ustanovama od 11. oktobra 2020. godine

Agencija za privredne registre će od 11. oktobra 2020. godine voditi registar zdravstvenih ustanova i jedinstvenu evidenciju subjekata u zdravstvu (Registar). U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (Sl. glasnik RS, br. 25/2019), Agencija za privredne registre će preuzeti od privrednih sudova koji su bili nadležni za poslove registracije zdravstvenih ustanova predmete, arhivu i ostali materijal nastao u radu na vođenju registara.


Saznaj više >